Friday, 23 December 2011

‎5 PERKARA TERPENTING YANG PERLU SAYA & ANDA KETAHUI

Solat Subuh ► Wajah yang Cantik
Solat Zohor ► Duit yang Banyak
Solat Asar ► Kesihatan yang Baik
Solat Maghrib ► Anak2 yang Cerdik dan Berjaya
Solat Isyak ► Tidur yang Nyenyak tanpa gangguan



Kata Nabi Muhammad S.A.W :

Barangsiapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajah
Barangsiapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezeki yang berkat
Barangsiapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan
Barangsiapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat
Barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yg nyenyak

Thursday, 22 December 2011

HIDUP INI UNTUK SIAPA??

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
..assalamualaikum..

hidup ni ibarat roda yang sedang berputar,
putaran yang berputar tak pernah dan tak akan berhenti,
melainkan tibanya saat IZRAIL memanggil..


pernahkah terfikir hati ini, 
bahwa maut hadir tanpa sebarang tanda..
sanggupkah kita mati di saat dosa masih bergunung??
amal yang di bawa hanya sebesar hama..
sanggupkah kita bertemu KHALID dalam keadaan yang sebegini..??


YA RABB..
banyak sungguh dosa ku padaMU..
janganlah ENGKAU tarik nyawa ku di saat aku masih terleka mengingatiMU,
disaat amal ku tidak mencukupi,


YA ALLAH..
selamatkanlah aku bersama ahli keluargaku dari segala musibah di dunia dan di akhirat..


# manusia sering leka dan alpa tak lupa juga aku..setiap kesalahan ada balasan tapi sebelum terlambat bek kita bertaubat kan??

Wednesday, 21 December 2011

KENANGAN TIME SEKOLAH ???

Bismillahirrahmanirrahim..
..assalamualaikum..

sekarang aq dah tak bergelar lagi pelajar sekolah mahupun penolong ketua pelajar..bukan nak bangga ngn status tue..tapi aq rasa terlalu menyesal yang teramat sgt sebab aq pegang jawatan tuh..aq rasa aq tak jalankan tanggungjawab aq tuh dengan sebaik mungkin..memang setiap manusia tak pernah melakukan kesilapan..tapi bg aq jawatan dan bebanan tanggungjawab tu la yang dah mengajar aq erti keberanian dalam membuat sebarang keputusan..terutama dalam menegur budak2 nakal, bercakap depan khalayak ramai tyme perhimpunan, tyme jadi bidan terjun utk jadi pengerusi majlis sbb pengawas tu tak hadir n macam2 lagi..bab budak nakal nie bukan senang nak buat dowg nie dengar kata, ikot nasihat kita..susah..smpai nges2 la aq dibuatnya..tapi aq tetap tabah..yeke?? yela kot..hahaha

tapi tu la aq terkilan sebab aq tak dapat nak buat semua orang dengar kata n jadi baik..sp la aq kan..aq tak de kuasa yang dapat mengubah pelajar2 yang teramat paling sangat nakal..laula aq ada kuasa mcm sailormoon * betol ke eja mcm tuh??ikotla..asal ada bunyi..kan aq bleh menentang kejahatan mcm ultramen lawan raksaksa, batman lawan lelaki kelawar, superman lawan ape ehh??ntahla..ppe pon lau ada sume tuh kan mesty polis tak pyh lagi nak wat kja yang sesungguhnya menyesakkan kepala hotak nie..kes jenayah dapat di turunkan kadarnya..ekonomi bertambah stabil..masalah politik pon dapat diatasi.. perasuah pon dapat ditangkap ngn mudah..guna alat pengesan mcm doraemon punya tuh..pastu guna pintu ke mana shj then tertangkapla penjenayah tu..jap..jap..aq nie mcm tersimpang jauh la plak kan..berangan la plk kjenye,..

kalaula aq diberi pluang sekali lg utk menjadi penolong K.P. aq akan buat sebaik mungkin..aq takkan nyusahkan cikgu2 lagi utk memikirkan hal2 pelajar nakal nie..kesiankan cikgu..mna nak nak ngajar lg..pergi kursus lagi..kna tanda buku pelajar lg..mcm2 kja dowang buat..muliakan haty ckgu..tapi kita??hurmm..kadang nyesal plk bila merungut kat cikgu kja bykla apala..tak patut kan..??

#benda yang lepas tak guna lau kita merungut..tapi sebagai alasan utk kita berubah its ok..

Sunday, 17 July 2011

dah lme tak conteng kan~????

bismillahirramanirrahim...dengan nama ALLAH aq mulakan..
assalamualaikum....pembuka bicara..
hye..dah lma tak menyibukkan ngn blog nie..bkan ape..sibukla..nak SPM dah nie..hu3..lagi 4 bulan..lebih kurangla..hu3..tapi aku??still disini..disini...disini...kita berkumpul..hahaha..teringat pulak lagu pengakap tuh..

first of all..aq nak mintak maaf la kat sp2 yang terasa haty kat aq..mati bukan kat tgn kite kan..bila2 ja kita boleh pergi..amalan kita dah cukup ker??lau belom cepat2la tunaikan amalan kita tuh..takut tak sempat..hurmmmmm...mengeluh aq ngan dunia hari ini..aq tak kuat n tak tabah..aq mudah terpengaruh dengan pelbagai perkara..nahupon negatif atau positif..tu lah kelemahan NURUL ZAHIEDA..

sekarang aq masih blur2 ngn masa depan aq..hu3..aq tak taw mna arah aq,jalan yang patot aq pergi..my ambition is want to be a lecturer..aq minat sangat bersyarah..hahaha..cakap depan owg..cakap pasal madah r..kadang2 aq yg ngajo kat depan bila cikgu tak masok..secara rasminya aq di lantik menjadi guru klas aq secara tak rasminya..he3..tak sgka dorang paham ap yang aq ngajo..men2 je pon..ALHAMDULILLAH..harap2 itu akan menjadi kenyataan..seronok bila kita berdiri depan orang..dan orang akan pandang kita,hayati apa yang kita cakap..mesty seronok habisla..tapi satu jer..mesty ade yang orang suka n tak sukakan bila kita bercakap..maklomlaa..manusia..tak pernah lari dari perkara yang sia2..apapun..aq kena positif..

sekian dari NURUL..
lots of love~

Monday, 27 June 2011

ehem2..tak taw nk letak tytle ap..

haihhh...sebok betol aq sekarang..*sengaja sebokkan diri...sebab tuelah aq jarang meluahkan isi haty aq kat sini..tak nak rindu2kan ehem2..hahaha..kalau bkak blog nie mesty rindu kat dya..*tak bkak pon aq rindu jugaklah...he3..

tadi blek kolah lewat sgt..kna stayback kat kolah sbb takot terlepas kelas tambahan..hu3..penat kot..kalau blik rumah,masok bilik teros rasa nk tydo jep..sebab bilik aq nie teramat kemasla sgt..hahaha..nmpak katil jep teros rsa nk landing..bekk stay kat kolah ja..lebeh baik begitukan..smpai rumah tadi 6.15ptg..he3..dari pagi kot tak mandy..ucukknye badan..:( ...nk study takperkan...???

tetibe tadi dok saja lam blik,lpas aq mndy..sja2 nak rehatkan bdn jap..tetibe aq teringatkan knangan lama aq..mcm2 knganlah..ngn si dia..masalah aq..kngan manis n pahit..gadoh ngn adek aq..hahaha..seyes aq cakap dulu aq ngn adek aq mcm magnet yang sama kutubnya...mang tak rapat..n tak bley nak rapatkan tapy sekarang mcm belangkas..kat mna ada aq kat situla ade adek aq..hahaha..nmpak sgt nk typukann...tapi bila teringat blik..yang pahit tu la yang kelakarkan..rindu adek..
niela adek aq..tinggi dari aq..mase nie dy form 2..sekarang form3 dah..lagi tinggi..kalau jalan ngn dy ramai yg cakap aq adek..hu3..aq kakakla..he3..ad yang cakap pasangan plak..adoii...you tgkla..muka sama kot..apa daa...

dulu aq ska pnjat pokok..smua pokok yang ada dahan aq panjat..tggi2 tue..siap bleh gayut2 lagi mcm monyet..mmg buas tyme bdak2 dulu..sampai mak ayah aq tak dapat nak kwal..mcm laki dah pon..dulu musim buah,aq la raja..tak dan nk mkn lagi lepas lek kolah dah serbu sep pokok..tkot abg sepupu aq kebas..tyme tue la aq blaja nak smpan duet n baru aq tahu betapa pyhnya nak cari duit..leteh kot panjat pokok..pokok manggis bkan kecik2..tapi pengalaman 2 amat seronok sekali..tak dak jual kat tepi jalan naa cek nak habaq p..memang best..rindulah zaman kanak2 dulu..takkan aq lupakan..

ermm..baru2 nie mak aq gtaw kat aq..yang ada orang nak kat aq..orang yang sma je pon..aq ngn dya tak pnah berhubung pon..knai pon baru dua kali..tyme aq p raya ngn saja2 p umah dya ngn fmili aq lah..tyme tue dya ada kat umah..meh aq cta latar belakang dya sikit..
  • nama : aq tak taw..*dah lama knal famili dya,tpy aq stil tak taw..mmg tak nak taw pon..hahaha
  • umo 24thon..*nk kwen umo 27thon..planing laki tu la..
  • baru berkhidmat dalam sektor kerajaan..*tak taw kja apa..
  • nak beli rumah dulu bwu kwenn...
  • keta dah ada..*viva
  • keluarga dya baik2la..*ayah dya alim gak..mak dya pon..abg dya ngn isteri tercinta kat MESIR..dya dah abeh blajar kat ACHEH..
  • adek bdek 2orang ja..dua2 laki..
  • berada jugak..*mak dya wat bisnes kat kilang..jual macam2...
itula serba sedikit pasal dya..hahaha..aq tak terima pon..famili dya suma berkenan kat aq..*bkan nk tunjuk hot..tpy knyataanla..*bygkan sekarang aq 17..n waktu yg dya ttapkan tue tyme aq 2o..muda sgtlah nk kwenkan..lagipon aq ade impian n cita2 yg blom aq capai lagi..even dya kata dya tak kisah kalau aq nak smbong study..nnty dah kwen lain jadinya..aq nak pgg janji aq dulu..aq nk tunggu DIA..yang pernah menawan haty aq..aq nak rasa dunia dewasa mcmne..nak kerja dulu..berdikari..aq nak rasa semua tu dulu bru aq nak kwen..setidaknya aq dapat jugak berKAWAN ngn mak ayah aq..

saya TUNGGU awak...
<3n_n<3

Monday, 23 May 2011

aishiteru...

http://youtu.be/430U6mNdkCk

  • lagu nie mengingatkan aq kepada si dia..hahaa..akan tetap menunggumu..hahahaha
  • nak tengok klik je kat link tu..

Saturday, 21 May 2011

no title actually!!

dah lama aq tak dok depan lapy aq nie tok mencorat-coretkan isi hati aq nie..dah byk mende aq tertinggal nk kongsi..bkan sbb ape..aq "terlalu" bz ngn study..maklomla exam week kan..hurm..mcm2 terjadi..penglaman aq sebagai pengawas..aq decide mcm nak letak jawatan jeh..tapi sayang sbb nk abeh kolah da kan..hu3..takpe..yang tu nanty aq story mory len kali..
hurmm..aq rs exam kli nie best sgt sbb mmbe2 sume spoting..walopon tak tukar kerts tyme exam tp kitowang still bekerjasama dalam menjawab exam..hahaha..bestkan law lam spm nnty mcm nie..konpem suma student lam msia pat stret A..yela..ko bc bab nie smpai abes..aq bc bab ni..bla tyme exam ko tnye aq,aq tnye ko..hahaha..nseb ckgu takde..ckgu pon mcm bg chance je kt kitowg..he3..anyway tengs ckgu..

aq baru terbaca dan terdetik dalam hati aq utk berpisah..sebelom nie aq rs mcm nak berpisah dgn bf aq..tapi tak kesampaian sebab aq tak kuat nk hadapi bnde tu..aq taw lme dah couple tu haram..tapi lumrah kita..bnde yang dilarang tulah kita buat..mcm aq jugak..usia percintaan aq ngn dy hampir menjangkau 3 tahon..aq dapat kkuatan utk berpisah lepas aq wat semayang hajat mintak petunjuk..aq syang kat dya..tapi kerana cinta aq kat pencipta aq lebey agung dan aq tak nak kehilangan cinta agung tue aq pon tekad utk lepaskanlah dya..lepas tu aq rsa tenang sgt...aq harap dy pon sme mcm aq..kalau aq adalah tulang rusuk dy satu hari nanty mesty aq akan bersama dgn dy..aq harap sgt..tapi kalau tak..aq serah kat fmili aq je..awak,sy harap sgt yang kita ada jodoh..sy akan tunggu awak..tapi kami still kawan..buat masa nie aq tak nak lagi dekatkan diri aq dgn dy..tkot aq tak bley tahan t aq nges..aq tak kuat sebenarnya..mata aq mudah sgt mengeluarkan air dy..sikit2 nges..tambah2 bila tgk cite hindustan..hahaha..

habis dah cite pasal aq ngn bf aq..kitowang tak couple dahhhh...im single now..tapi bkan mase utk aq senang lenang utk mencari pengganti..no...no..no...hahaha..aq dah nekad yang aq nak tumpu kat study aq..smpai aq berjaya capai cita2 dan impian parents aq yang nak tgk anak dy berjaya..he3..no more love lam kamus hidop aq lagi wat ms nie..titik..!!!!

mesty kowang hairankan..kate dah tak couple tapy kat blog aq ade je name laki..hahaha..tu nme bf aq..opppsss..ex..aq nak buat kngn..hu3..

surat dari anak mak yang tak nakal dahhh~

Mak...
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari...
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih...

Mak tau tak...
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa...
dan itu juga terakhir kalinya
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh...
nak tinggal kan anak-anak mak... nak tinggal kan dunia fana ni...

Mak macam dah sedia...
Seminggu sebelum tu...
Mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai...
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu...
Tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih...
Kakak pun rasa hairan...
Mak tak penah buat gitu...

Pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak...
Tapi mak seolah-olah tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ...
Kengkadang siaran indonesia ...
Mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih-bersih...
Pastu mak jemur karpet-karpet. ..
Pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
Mak biarkan ruang tu kosong..
Rupanya kat situ jenazah mak diletakkan...

Paling menarik sekali mak bagitau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
Ada kat dalam almari...
Ada kat dalam dalam beg...
Ada dalam ASB...
Ada kat dalam Tabung Haji..
Mak cakap tak berapa cukup lagi...
Ada kat dalam gulung tikar...

Masa tu mak perasan takk..??
Kiter gelak sakan bila mak bagitau duit dalam gulung tikar...
Kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
Mak cuma gelak jer...
Eeemmm..bahagiaa nya saat ituu...

Mak... Hari tu hari sabtu 18 Ogos 1999 pukul 3 petang mak tiba-tiba sakit perut...
Bila malam tu kiter sampai dari KL...
Mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk...
Mak tetap takmau pi hospital...
Dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital...
Tapi kiter berkeras juga pujuk..
Nanti di hospital ada doktor...
Ada ubat untuk mak..
Kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer...

Mak tetap tak bersetuju...
Mak memang degil..
Tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk...
Mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
Kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital...

Mak...
Ampunkan kami semua...
Kami nak mak sehat...
Kami sayang mak...
Kami tak mau mak sakit...
Kami terpaksa juga hantar mak ke hospital...
Ampunkan kami yer mak...

Mak... Malam itu abang bawa mak ke hospital
Dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak
Kiter kata nak beli kereta...
Mak asyik tanya ajer..
Cukup ker duit..
Kiter jawab pula...
Kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
Mak gelak ajerr...

Lepas tu bila kereta kiter sampai...
Mak buat kenduri kesyukuran...
Dan kiter masih ingat lagi...
Bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor...
Punya la kiter takut...
Kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak...
Bila balik sahaja kampong...
Kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj...
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
Mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga...

Mak...
Tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
Mak, kiter menipu mak kan ...
Ampon kan kiter...

Mak...
Jam 4.30 pa gi 19 Ogos 2006
Bila tiba aja kat hospital...
Nurse tengah balut mak dengan kain putih...
Mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak...
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak...
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
Mesti mak nampak semua tu kann... kann... kannn...

Mak tau tak...
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
Jalan di depan terasa makin kelam...
Airmata dah tak mampu di tahan...
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
Di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
Kosong...sekosong hati ini...
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya...
Terasa syahdu dan sayu...dinginnnn...

Mak...
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ...
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi...
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak...
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan...
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter...
Dia kata... "dikk...jangan nangis... kalau sayang mak jangan buat gitu... jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
Lagi laaaa... laju airmata ni..
Tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak...

Mak...
Sampai takat ini surat ni kiter tulis...
kiter nangis ni...
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi...
Takder orang yang bangun lagi...
Kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
Kiter rindu kat mak..!
Takpa la...
Nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
Kiter baca yassin untuk mak...
Mak tunggu ya..!

Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya...
Semua anak-anak mak mengelilingi mak...
Menatap wajah mak buat kali terakhir...
Semua orang kata mak seolah-olah senyum aja...
Mak rasa tak...
Masa tu kiter sentuh dahi mak...
Kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk...
Kiter tak mampu nak cium mak...
Kiter tak daya...
Kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan...
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
Tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak...

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah...
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
Badan akak terasa panas...
Makk...
Anak mak yang seorang tu demam...

Mak tauu...
Cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .

Mak... Hari-hari ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
Boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap...
Masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan...
Entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar-gambar mak pastu apa lagi...
Semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
Tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
Kiter cuba bertahan...
Memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
Nak cakap dengan mak...
Anak mak yang ni dah tak betul kan ...????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata... "tak baik laa nangis aje.. doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis...

Mak tau tak..
Di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
Rasa nyilu sangat...
Menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni...
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
Hanya sedekah al-fatihah kiter berikan...

Mak...
Cukup la sampai sini dulu...
Kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu...
Kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
Selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ...
Kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
Esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula...
Mula-mula kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
Pastu kawan kiter bgtau...
Simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
Kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak
I LOVE YOU SO MUCH
Dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
Memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
Sampai masuk universiti..
Sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
Boleh rasa duduk kat negara orang... sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil

Friday, 6 May 2011

sudah jatuh ditimpa bangunan???

terkejut tak baca title tu?? tak de kaitan pon sebenarnya title tu ngn kisah yang nurul nak gtaw..kalau ada tu kebetulan je k..
nurul nk kongsi cikit la kisah duka nurul nie..duka kah??adela jugak..kalau tak tak de maknanya mata nie nak berair manjang..bengkak dah kot..hahaha..pasnie nak kuar kna kena pkay spec lak..ermm..tadi masa kat kolah lepas jumpa ngn cikgu nie atas urusan penting dya ada story cikit kat aq pasal sikap aq..ok la..aq pon dengar la..sory eh..nk bagi mud tu smpai jadi nurul guna pkatan aq eh..tak pe kan..??k2..kita sambung..tadi kat mne eh...???aah..yang aq dengar tu kan..khusyuk je aq dengar..tak nak nges mulanya..tapi...tiba2..manik2 jernih mula jatuh bila ckgu tu sebot yang ade stengah ckgu nie tak bape suka ngn cara aq MENEGUR pelajar..yela..aq pengawas..aq tegurla spe yang wat salah..bila pelajar masuk lwat waktu habis rehat..aq marahla..aq soh dowang masuk kelas cepat..aq tolong ckgu2kan..lau aq tak soh dowang masok t ckgu2 yang bekenaan tu nak ajar spe plakkan,sume plajar dok lepak kat T.S(tandas sekolah)..???tapi teguran aq tu disalah ertikan..dowang cakap aq nie gila kuasa..mentangla pgg title "pengawas" nk blagak..hurmm..sedey gla r aq dgr..teguran yang aq dok bagi tiap2 ary ckgu cakap melebihi ckgu ja..ckgu pon tak tegur student smpai mcm tu..tapi bila sampai kat aq..tgur lebeh2..hurmm..hidup2..sedey lagi..hu3..ape yang aq buat tak dihargai..kowang pon akan rasa mcm tukan..sedey+kecewa=tumbang..tak nak la igt..k stop takat nie ja cita nie..harap nie knangan untuk aq lebih matang dalam hidup aq..aq nak letak jawatan dari pengawas..harap dapatla..amin~

Monday, 25 April 2011

andainya dia tahu...

 
  Assalamualaikum wbt.. Andainya lelaki tahu..   Apabila seorang perempuan jatuh cinta,   lelaki itu tidak semestinya punya segalanya   tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.    Andainya lelaki tahu..  Apabila seorang perempuan itu mengal...irkan air mata,  itu bukan bermakna dia lemah,  tetapi dia sedang mencari kekuatan  untuk terus tabah menyintai lelaki itu..    Andainya lelaki tahu..  Apabila seorang perempuan marah,  memang dia tidak mampu mengawal perasaannya  tapi percayalah, itulah maknanya  dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu..    Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh.  Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang,  semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku..    Andainya lelaki tahu..  Apabila perempuan bercakap banyak,  dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas,  tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat..    Andainya lelaki tahu..  Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah,  itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya,  tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik,  bukan untuk dirinya,  tetapi untuk masa depan anda..    Andai lelaki tahu..  Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda,  bukan bermakna dia tidak sayang..  tetapi dia terlalu sayangkan anda  dan masih menganggap anda anak kecil  yang masih memerlukan sepenuh perhatian..    Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya,  anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi.  Naluri keibuannya sangat kuat.  Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda..    Andai lelaki tahu..  Apabila perempuan merajuk,  jangan kata dia mengada-ngada.  Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit  atau hadiah sedozen,  tetapi cukup dengan perhatian  yang boleh buat perempuan rasa dihargai..    Andai lelaki tahu..  Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’,  itu tidak bermaksud dia tidak menyintai  tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya,  bukan hanya hadir dari kata-kata  tetapi juga melalui bahasa tubuhnya..    Andai lelaki tahu..  Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu,  dia benar-benar maksudkannya.  Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata..    Andai lelaki tahu..  Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu,  jangan percaya kata-katanya  kerana dia hanya mahu menguji kamu.  Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya.  Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya..    Selagi dia dengan kamu, percayalah,  walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya  tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik..    Andai lelaki tahu..  Apabila perempuan menjadi degil,  dia bukan bermaksud untuk menjadi degil  tapi dia mahu melihat  sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya..    Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut.  Andai kena caranya,  jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat..    Andai lelaki tahu..  Apabila perempuan berkata,  “tolong tinggalkan saya!”,  dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya.,  Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja..    Apabila dia kembali tenang,  percayalah dia akan mencari anda semula.  Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda.  Perempuan sukar untuk mengawal perasaan.  Dia terlalu emosional..  Tapi dialah yang paling menyayangi anda  dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.    Andai lelaki tahu..  Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu  dengan perbezaan yang tersendiri.  Tetapi sekiranya mereka saling memahami,  mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan.    Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali.  Di sebalik air matanya,  tersimpan seribu satu kekuatan  yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya.    Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah  tapi dia punya kekuatan tersendiri  yang bisa menggoncang dunia  dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.    Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda  kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja  tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda  dan membuatkan hidup anda lebih sempurna.    

Sunday, 17 April 2011

sikap aq..

herm..mesti kowang nak taw di sebalik nama dan diri aq kan..??aq nie sebenarnye gila2 cikit..nmpak jer mcm ayu gitu..tapi lau aq da knal owang tu..hurm..phm2 la..tak abes cerita lau aq nk karang..

selain itu,aq nie tak suke memasak sbenaqnye..tak suke bkan tak reti k..istilah yang bebeza amat sekali..masak mang aq ske n cekap aq gtaw kowang..tapi aq tak minat..aq lebey minat kpd mengemas..he3..buktinyer..dalam setahun aq akan kemas bilik aq dan ubahsuai bilik dalam 6, 7, 8 kali camtu r..siap soh bapak aq blikan cat lagi..he3..cat plak setown tu dalam 2 or 3 kali la..tukar2 wane..taw tak bab pe aq wat camtu??sebab aq tak suke tgk stu bende tu statik..lau bley aq nak ubh satu rumah aq nie..haaha..tapi pnat kot bila nak kmas tu..bilik aq tak pelah..kcik jer..kcik la sangat..
tengss tu my parents sebab sudi mengangkat almari,katil,meja tulis aq..n your supot tu..hahaha..lau tak de spot mak bapak aq tak tawla..mungkin aq da terlantar kat ospital sebab angkat benda berat sorang2..ptah tulang aq..hu3..

memasak..macam2 aq bley masak..masak air,masak nasik,greng telor...he3..bsic je tu..yang tu lau tak reti jangan jadi orang la aq habaq p..mak2 yang sedang cari menantu tu bleyla..hahaha..aq stat reti msk masa aq darjah 4..tu pon masa bulan posa..my mom ajq..mak aq ckap lau kita tak reti msak t laki kita lari..bab aq tak nak laki aq larila aq blajaq tu sumer..hahaha..kpda bkal laki aq..harap kamu apreciate k..bersusah payah aq menimba ilmu untuk pakar dalam masakan..stat tu la aq tak minat masak..sebabnye aq tak minatla..bkan pyh o malas..bab mak aq asek dok masak jer..ak de ruang utk aq masak..jadik aq tukang makanla..hahaha..lau nak masak aq tak ley ade orang len kat dapor..aq nk aq sowang jer yang ade kat dapor..spya senang aq nk campak pp lam kuali tu..hahaha..lagi satu aq kekok kot lau orang len tgk aq masak..t masak yang setengah jam jadik 2 jam lak..

lagii..aq nie seorang planing..lau aq dok kat kolah tyme lapang sikit msti aq akan planing nak wat pp..mang selalu aq yang plan pon..selalu tyme cutila aq plan nk p kelah ker tmpat peranginan ker..waahhh..tempat peranginan..takla berangin sgt..macam panas je pon aq rse..kadang2 tu aq plan nk wat study grop..tapi sume plan yang wat mesty menjadi lau membe aq yang plan mesty tak menjadi..sejak tu la aq jadi planer..hahaha..kpda kowang yang pnah mengalami hal yang mcm tu bley la contact aq..t aq setle kn..hahaha..bjet macam aq nie pkar la plak..

sekiannnn..
p/s: nila aq..lau tak suke aq da pas nie..its orite..aq terime jer...hahahaha

Friday, 15 April 2011

ISI HATI...hahaha

aku mula jatuh hati kepadamu,
setelah kau kata cinta padaku,
masing2 punya perasaan,
akhirnya kita bersama,
pertama kali kita bersua bertentang mata,
terasa ada kini antara kita,
c/o 
 kau senyum padaku,
kau bisikkan cintamu,
kau kata baby,i love you,
kau cairkan hatiku....ohhh
bahagia, ku rasa,
disaat kita berdua bersama,
memandang bulan terang,
menyaksi bintang2,
kau seru aku lah pelangi cintamu..