Monday, 23 May 2011

aishiteru...

http://youtu.be/430U6mNdkCk

  • lagu nie mengingatkan aq kepada si dia..hahaa..akan tetap menunggumu..hahahaha
  • nak tengok klik je kat link tu..

Saturday, 21 May 2011

no title actually!!

dah lama aq tak dok depan lapy aq nie tok mencorat-coretkan isi hati aq nie..dah byk mende aq tertinggal nk kongsi..bkan sbb ape..aq "terlalu" bz ngn study..maklomla exam week kan..hurm..mcm2 terjadi..penglaman aq sebagai pengawas..aq decide mcm nak letak jawatan jeh..tapi sayang sbb nk abeh kolah da kan..hu3..takpe..yang tu nanty aq story mory len kali..
hurmm..aq rs exam kli nie best sgt sbb mmbe2 sume spoting..walopon tak tukar kerts tyme exam tp kitowang still bekerjasama dalam menjawab exam..hahaha..bestkan law lam spm nnty mcm nie..konpem suma student lam msia pat stret A..yela..ko bc bab nie smpai abes..aq bc bab ni..bla tyme exam ko tnye aq,aq tnye ko..hahaha..nseb ckgu takde..ckgu pon mcm bg chance je kt kitowg..he3..anyway tengs ckgu..

aq baru terbaca dan terdetik dalam hati aq utk berpisah..sebelom nie aq rs mcm nak berpisah dgn bf aq..tapi tak kesampaian sebab aq tak kuat nk hadapi bnde tu..aq taw lme dah couple tu haram..tapi lumrah kita..bnde yang dilarang tulah kita buat..mcm aq jugak..usia percintaan aq ngn dy hampir menjangkau 3 tahon..aq dapat kkuatan utk berpisah lepas aq wat semayang hajat mintak petunjuk..aq syang kat dya..tapi kerana cinta aq kat pencipta aq lebey agung dan aq tak nak kehilangan cinta agung tue aq pon tekad utk lepaskanlah dya..lepas tu aq rsa tenang sgt...aq harap dy pon sme mcm aq..kalau aq adalah tulang rusuk dy satu hari nanty mesty aq akan bersama dgn dy..aq harap sgt..tapi kalau tak..aq serah kat fmili aq je..awak,sy harap sgt yang kita ada jodoh..sy akan tunggu awak..tapi kami still kawan..buat masa nie aq tak nak lagi dekatkan diri aq dgn dy..tkot aq tak bley tahan t aq nges..aq tak kuat sebenarnya..mata aq mudah sgt mengeluarkan air dy..sikit2 nges..tambah2 bila tgk cite hindustan..hahaha..

habis dah cite pasal aq ngn bf aq..kitowang tak couple dahhhh...im single now..tapi bkan mase utk aq senang lenang utk mencari pengganti..no...no..no...hahaha..aq dah nekad yang aq nak tumpu kat study aq..smpai aq berjaya capai cita2 dan impian parents aq yang nak tgk anak dy berjaya..he3..no more love lam kamus hidop aq lagi wat ms nie..titik..!!!!

mesty kowang hairankan..kate dah tak couple tapy kat blog aq ade je name laki..hahaha..tu nme bf aq..opppsss..ex..aq nak buat kngn..hu3..

surat dari anak mak yang tak nakal dahhh~

Mak...
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari...
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih...

Mak tau tak...
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa...
dan itu juga terakhir kalinya
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh...
nak tinggal kan anak-anak mak... nak tinggal kan dunia fana ni...

Mak macam dah sedia...
Seminggu sebelum tu...
Mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai...
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu...
Tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih...
Kakak pun rasa hairan...
Mak tak penah buat gitu...

Pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak...
Tapi mak seolah-olah tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ...
Kengkadang siaran indonesia ...
Mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih-bersih...
Pastu mak jemur karpet-karpet. ..
Pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
Mak biarkan ruang tu kosong..
Rupanya kat situ jenazah mak diletakkan...

Paling menarik sekali mak bagitau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
Ada kat dalam almari...
Ada kat dalam dalam beg...
Ada dalam ASB...
Ada kat dalam Tabung Haji..
Mak cakap tak berapa cukup lagi...
Ada kat dalam gulung tikar...

Masa tu mak perasan takk..??
Kiter gelak sakan bila mak bagitau duit dalam gulung tikar...
Kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
Mak cuma gelak jer...
Eeemmm..bahagiaa nya saat ituu...

Mak... Hari tu hari sabtu 18 Ogos 1999 pukul 3 petang mak tiba-tiba sakit perut...
Bila malam tu kiter sampai dari KL...
Mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk...
Mak tetap takmau pi hospital...
Dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital...
Tapi kiter berkeras juga pujuk..
Nanti di hospital ada doktor...
Ada ubat untuk mak..
Kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer...

Mak tetap tak bersetuju...
Mak memang degil..
Tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk...
Mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
Kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital...

Mak...
Ampunkan kami semua...
Kami nak mak sehat...
Kami sayang mak...
Kami tak mau mak sakit...
Kami terpaksa juga hantar mak ke hospital...
Ampunkan kami yer mak...

Mak... Malam itu abang bawa mak ke hospital
Dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak
Kiter kata nak beli kereta...
Mak asyik tanya ajer..
Cukup ker duit..
Kiter jawab pula...
Kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
Mak gelak ajerr...

Lepas tu bila kereta kiter sampai...
Mak buat kenduri kesyukuran...
Dan kiter masih ingat lagi...
Bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor...
Punya la kiter takut...
Kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak...
Bila balik sahaja kampong...
Kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj...
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
Mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga...

Mak...
Tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
Mak, kiter menipu mak kan ...
Ampon kan kiter...

Mak...
Jam 4.30 pa gi 19 Ogos 2006
Bila tiba aja kat hospital...
Nurse tengah balut mak dengan kain putih...
Mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak...
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak...
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
Mesti mak nampak semua tu kann... kann... kannn...

Mak tau tak...
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
Jalan di depan terasa makin kelam...
Airmata dah tak mampu di tahan...
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
Di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
Kosong...sekosong hati ini...
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya...
Terasa syahdu dan sayu...dinginnnn...

Mak...
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ...
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi...
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak...
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan...
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter...
Dia kata... "dikk...jangan nangis... kalau sayang mak jangan buat gitu... jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
Lagi laaaa... laju airmata ni..
Tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak...

Mak...
Sampai takat ini surat ni kiter tulis...
kiter nangis ni...
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi...
Takder orang yang bangun lagi...
Kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
Kiter rindu kat mak..!
Takpa la...
Nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
Kiter baca yassin untuk mak...
Mak tunggu ya..!

Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya...
Semua anak-anak mak mengelilingi mak...
Menatap wajah mak buat kali terakhir...
Semua orang kata mak seolah-olah senyum aja...
Mak rasa tak...
Masa tu kiter sentuh dahi mak...
Kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk...
Kiter tak mampu nak cium mak...
Kiter tak daya...
Kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan...
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
Tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak...

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah...
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
Badan akak terasa panas...
Makk...
Anak mak yang seorang tu demam...

Mak tauu...
Cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .

Mak... Hari-hari ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
Boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap...
Masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan...
Entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar-gambar mak pastu apa lagi...
Semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
Tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
Kiter cuba bertahan...
Memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
Nak cakap dengan mak...
Anak mak yang ni dah tak betul kan ...????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata... "tak baik laa nangis aje.. doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis...

Mak tau tak..
Di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
Rasa nyilu sangat...
Menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni...
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
Hanya sedekah al-fatihah kiter berikan...

Mak...
Cukup la sampai sini dulu...
Kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu...
Kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
Selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ...
Kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
Esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula...
Mula-mula kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
Pastu kawan kiter bgtau...
Simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
Kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak
I LOVE YOU SO MUCH
Dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
Memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
Sampai masuk universiti..
Sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
Boleh rasa duduk kat negara orang... sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil

Friday, 6 May 2011

sudah jatuh ditimpa bangunan???

terkejut tak baca title tu?? tak de kaitan pon sebenarnya title tu ngn kisah yang nurul nak gtaw..kalau ada tu kebetulan je k..
nurul nk kongsi cikit la kisah duka nurul nie..duka kah??adela jugak..kalau tak tak de maknanya mata nie nak berair manjang..bengkak dah kot..hahaha..pasnie nak kuar kna kena pkay spec lak..ermm..tadi masa kat kolah lepas jumpa ngn cikgu nie atas urusan penting dya ada story cikit kat aq pasal sikap aq..ok la..aq pon dengar la..sory eh..nk bagi mud tu smpai jadi nurul guna pkatan aq eh..tak pe kan..??k2..kita sambung..tadi kat mne eh...???aah..yang aq dengar tu kan..khusyuk je aq dengar..tak nak nges mulanya..tapi...tiba2..manik2 jernih mula jatuh bila ckgu tu sebot yang ade stengah ckgu nie tak bape suka ngn cara aq MENEGUR pelajar..yela..aq pengawas..aq tegurla spe yang wat salah..bila pelajar masuk lwat waktu habis rehat..aq marahla..aq soh dowang masuk kelas cepat..aq tolong ckgu2kan..lau aq tak soh dowang masok t ckgu2 yang bekenaan tu nak ajar spe plakkan,sume plajar dok lepak kat T.S(tandas sekolah)..???tapi teguran aq tu disalah ertikan..dowang cakap aq nie gila kuasa..mentangla pgg title "pengawas" nk blagak..hurmm..sedey gla r aq dgr..teguran yang aq dok bagi tiap2 ary ckgu cakap melebihi ckgu ja..ckgu pon tak tegur student smpai mcm tu..tapi bila sampai kat aq..tgur lebeh2..hurmm..hidup2..sedey lagi..hu3..ape yang aq buat tak dihargai..kowang pon akan rasa mcm tukan..sedey+kecewa=tumbang..tak nak la igt..k stop takat nie ja cita nie..harap nie knangan untuk aq lebih matang dalam hidup aq..aq nak letak jawatan dari pengawas..harap dapatla..amin~